Ίρις: Ένα οικιακό σύστημα πληροφόρησης για την ηλεκτρική ενέργεια

Βασικός στόχος του έργου Ίρις (eeris – electric energy residential informational system) είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την καταγραφή, ανάλυση και αναπαράσταση της οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο.

Για τον σκοπό αυτό θα σχεδιαστούν και θα αναπτυχθούν:

  • μία μετρητική διάταξη χαμηλού κόστους και μεγάλης ακρίβειας
  • μία υπολογιστική μονάδα χαμηλού κόστους για τη συλλογή, προ-επεξεργασία και προσωρινή αποθήκευση των μετρήσεων
  • αλγόριθμοι για την αποδόμηση των μετρήσεων, τη δημιουργία προφίλ καταναλωτών και την εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών για την κατάσταση του δικτύου
  • υπηρεσίες παρασκηνίου με στόχο την οργάνωση και αποθήκευση των δεδομένων
  • κατάλληλες εύχρηστες και ελκυστικές διεπαφές για τον τελικό χρήστη που θα ενθαρρύνουν τη διάδραση με το σύστημα

Οι τελικοί χρήστες του συστήματος Ίρις θα μπορούν μέσω ιστοσελίδας ή κινητού τηλεφώνου να παρακολουθήσουν την κατανάλωσή τους σε πραγματικό χρόνο, να δουν την αποδόμηση της κατανάλωσής αυτής σε επιμέρους συσκευές, να προσπελάσουν ιστορικά στοιχεία (τόσο συνολικά όσο και επί συσκευών) και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι τελικοί καταναλωτές θα κατανοήσουν με ποιους τρόπους χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι και θα ανακαλύψουν τρόπους για να βελτιστοποιήσουν τη χρήση αυτή.

Εταίροι του έργου

Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρική Ενέργειας

Εργαστήριο Επεξεργασίας Πληροφορίας και Υπολογισμών (ΕΠΥ)

etris

Μεθοδολογία του έργου

Το έργο Ίρις θα περιλαμβάνει δύο κύκλους σχεδίασης και υλοποίησης τόσο για το υλικό (hardware) του συστήματος όσο και για το λογισμικό (software).

Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθεί επίσης πιλοτική εφαρμογή με τη συμμετοχή 20 κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με στόχο την πλήρη αποτίμηση της λειτουργικότητας του συστήματος.

Ιστοσελίδα του έργου

eeris.web.auth.gr

Το Ίρις συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους στo πλαίσιο της Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» (ΕΣΠΑ 2014-2020) που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).