NEWSLETTER #1  PV ESTIA

Οι ενεργειακοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030 επιβάλλουν  τη μετατροπή των κτηρίων σε κτήρια μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (Nearly Zero Energy Buildings - NZEBs). Τα NZEB χαρακτηρίζονται από μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, ενώ παράλληλα οι περισσότερες από τις ενεργειακές του ανάγκες καλύπτονται τοπικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως από φωτοβολταϊκά. Συνεπώς, αναμένεται ότι στα αμέσως επόμενα χρόνια θα συνδεθεί στα υπάρχοντα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ένας σημαντικός αριθμός νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ωστόσο, η στοχαστική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτά τα συστήματα αναμένεται να θέσει νέες προκλήσεις στους διαχειριστές των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σχετικά με την ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία των δικτύων τους. Έτσι, καθώς ο αριθμός των ΝΖΕΒ αυξάνεται, η ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα ηλεκτρικά δίκτυα της περιοχής των Βαλκανίων θα γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα είναι να υιοθετηθούν κατάλληλες πολιτικές και κανονισμοί λειτουργίας, ώστε τα κτήρια να γίνουν περισσότερα «φιλικά» προς το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Βελτιώνοντας την αποθήκευση ενέργειας σε κτίρια με φωτοβολταϊκά

Enhancing Storage Integration in Buildings with Photovoltaics
Τα υψηλά επίπεδα διείσδυσης φωτοβολταϊκών αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές καταπονήσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα, κυρίως κατά τις ώρες με υψηλή ηλιακή ακτινοβολία. Τα σημαντικότερα τεχνικά ζητήματα που ενδέχεται να εμφανιστούν περιλαμβάνουν προβλήματα υπερτάσεων, συμφόρησης, και προβλήματα προστασίας από σφάλματα. Ωστόσο, αυτά τα ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με χρήση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Τα συστήματα αυτά τοποθετούνται στο επίπεδο του κτηρίου και χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύουν σε τοπικό επίπεδο το πλεόνασμα ενέργειας που δεν καταναλώνεται κατά τις περιόδους υψηλής παραγωγής. Επιπλέον, η εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε κτήρια με φωτοβολταϊκά μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ιδιο-κατανάλωση, μέσω της αποθήκευσης της πλεονάζουσας ενέργειας και της χρήσης της σε μεταγενέστερο χρόνο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στόχος του ερευνητικού έργου PV-ESTIA, είναι η ανάπτυξη στρατηγικών ελέγχου για τον αποτελεσματικό συντονισμό των φωτοβολταϊκών συστημάτων, των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων.

Το ερευνητικό έργο PV-ESTIA που έχει σαν στόχο τη βελτίωση της ενσωμάτωσης της αποθήκευσης ενέργειας σε κτίρια με φωτοβολταϊκά, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Interreg V-B ‘Βαλκανικής Μεσογείου 2014-2020’ και συγχρηματοδοτείται από τα εθνικά ταμεία.

Οι πρωταρχικοί στόχοι του ερευνητικού έργου PV-ESTIA είναι να:
  • Ενισχύσει την ενσωμάτωση των ΦΒ και των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (ΣΑΕ) στο κτιριακό περιβάλλον σε 5 πιλοτικές περιοχές, διευκολύνοντας έτσι την μετάβαση σε κτίρια ‘σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας’.
  • Αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τους φραγμούς στην ανάπτυξη των ΦΒ.
  • Παράσχει νέες λύσεις ενεργειακής διαχείρισης για οικιακά και εμπορικά κτίρια, λαμβάνοντας υπόψη τις αλληλεπιδράσεις με το ηλεκτρικό δίκτυο.
  • Μετατρέψει τα κτίρια σε ελεγχόμενες πηγές ενέργειας.
  • Σχεδιάσει και να προτείνει κατάλληλες πολιτικές και κανονισμούς.

Τα κύρια αποτελέσματα του ερευνητικού έργου είναι:

  • Ένα καινοτόμο σχήμα διαχείρισης του υβριδικού συστήματος ΦΒ και ΣΑΕ, ώστε τα κτίρια να γίνουν ‘φιλικότερα’ προς το ηλεκτρικό δίκτυο.
  • Ένα γενικευμένο μοντέλο αξιολόγησης πολιτικών που σχετίζονται με την εφαρμογή τέτοιων υβριδικών συστημάτων.
  • Ένα ηλεκτρονικό εργαλείο το οποίο να εκτιμά τη βιωσιμότητα τέτοιων συστημάτων.
  • Ένα προηγμένο εργαλείο αξιολόγησης σεναρίων πολιτικών διαχείρισης.
  • Ένα σύνολο εισηγήσεων για κοινούς κανονισμούς και πολιτικές σε μορφή οδικού χάρτη για την περιοχή της Βαλκανικής Μεσογείου προς τους διαχειριστές δικτύων διανομής και λοιπούς ενδιαφερόμενους φορείς.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου PV-ESTIA, η απόδοση του προτεινόμενου Καινοτόμου Συστήματος Διαχείρισης θα αξιολογηθεί διεξοδικά σε πραγματικές συνθήκες. Όλες οι πιλοτικές εγκαταστάσεις έχουν επιλεγεί προσεκτικά με σκοπό να εξεταστεί αν και με ποιο τρόπο η διαστασιολόγηση των ΣΑΕ και οι διάφορες γεωγραφικές συνθήκες επηρεάζουν την απόδοση του προτεινόμενου καινοτόμου συστήματος διαχείρισης. Οι δύο ομάδες των πιλοτικών εγκαταστάσεων περιλαμβάνουν της ακόλουθες πόλεις:

  • Θεσσαλονίκη, Ελλάδα:
  • Κοζάνη, Ελλάδα:
  • Λευκωσία, Κύπρος
  • Plovdiv, Βουλγαρία:
  • Σκόπια, ΠΓΔΜ

Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ:

Θεσσαλονίκη:

Το κτίριο της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει επιλεγεί ως πιλοτικό για την εγκατάσταση ΦΒ συστήματος δυναμικότητας 15kWp και ΣΑΕ χωρητικότητας 15kWh. Το συγκεκριμένο κτίριο έχει εγκατεστημένο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης (BEMS), επιτρέποντας έτσι την πλήρη εφαρμογή και αξιολόγηση του προτεινόμενου καινοτόμου σχεδίου διαχείρισης.

Κοζάνη:

Στην πιλοτική εγκατάσταση που βρίσκεται στην Κοζάνη, ένα ΣΑΕ χωρητικότητας 20kWh θα προστεθεί στο ήδη εγκατεστημένο ΦΒ σύστημα ισχύος 20kWp. Η πιλοτική εγκατάσταση θα βρίσκεται στο κτίριο φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών Δυτικής Μακεδονίας. 

Λευκωσία:

Έξι ΣΑΕ ονομαστικής χωρητικότητας 7kWh θα εγκατασταθούν σε πέντε διαφορετικούς παραγωγούς-καταναλωτές με εγκατεστημένα ΦΒ συστήματα. Επιπλέον, στο κτίριο της δημοτικής αρχής της Λευκωσίας θα προστεθεί ένα ΣΑΕ χωρητικότητας 20kWh στο ήδη υπάρχον ΦΒ σύστημα.

Plovdiv:

Θα επιλεγούν πέντε παραγωγοί-καταναλωτές για να εγκαταστήσουν ΣΑΕ χωρητικότητας 7kWh, με σκοπό τη μελέτη του προτεινόμενου καινοτόμου σχεδίου διαχείρισης.

Σκόπια:

Ένα ΣΑΕ 7kWh θα εγκατασταθεί στο βασικό κτίριο του Πανεπιστημίου των Σκοπίων (University of Skopje).

ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνεται η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε ξεχωριστούς καταναλωτές αλλά και σε παραγωγούς-καταναλωτές. Για περίοδο τουλάχιστον ενός έτους θα συλλέγονται αδιαλείπτως δεδομένα μετρήσεων, με σκοπό τη στατιστική ανάλυσή τους για την κατασκευή τυπικών προφίλ παραγωγής και κατανάλωσης για την περιοχή της Βαλκανικής Μεσογείου.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ PV-ESTIA !
Copyright © PV ESTIA, All rights reserved.

Our mailing address is:
eap@eap-save.eu

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.